Cursussen

NatuurlijkBUITEN biedt verschillende cursussen en workshops aan:
Cursus wol spinnen  Cursus wol spinnen

Na uitleg over de mooie eigenschappen van wol leer je niet alleen spinnen van een draad op een spintol en spinnenwiel maar ook het kaarden en het twijnen. Het basisprincipe om te spinnen is gelijk toch doet iedereen het op zijn eigen manier. De positie van je handen of snelheid van trappen, als je zelf gaat spinnen zul je hierin je eigen techniek ontwikkelen. De basiscursus bestaat uit drie avonden en wordt gegeven door Aart Stans. Aart vertelt: ‘Het spinnen van wol heb ik in mijn studententijd geleerd. We hebben nu zelf schapen die elk jaar geschoren worden, dus een mogelijkheid om iets met die prachtige wol te doen. In de wintermaanden zit ik daarom regelmatig achter het spinnenwiel. Het zoemen van het draaiende spinnenwiel, zittend naast de houtkachel met om me heen de gekaarde wol – klaar om tot draad gesponnen te worden- is een heerlijke bezigheid, daar gaat zo’n rust van uit. Dat zouden meer mensen moeten doen!’.

Na afloop van de cursus heb je ca. 300 gram gesponnen en getwijnde wol, genoeg voor een leuke gebreide muts en/of warme sjaal. Maximaal 5 deelnemers, hierdoor ben je er van verzekerd dat je als deelnemer optimaal begeleid wordt.

Data: 22 februari, 1 maart en 8 maart a.s. van 19:30 tot 22:00 uur bij NatuurlijkBUITEN, Toldijk 11, Sinderen. Kosten € 90,- Meebrengen: Een schort of oude badhanddoek. Aansluitend op deze cursus kun je van de zomer met korting de extra module: ‘Verven van wol met natuurlijke materialen’ volgen. Meer informatie hierover volgt.

Aart Stans geeft instructie bij het wolspinnen

Wanneer:
donderdag 22 februari 2018

Tijdstip:
Van 19:30 tot 22:00 uur

Kosten:
€ 90,- incl koffie of thee met iets lekkers

Overige informatie:
Data:22 februari, 1 maart en 8 maart a.s.

Aantal personen:
Maximaal 5 personen


Meld u nu aan!
Biologisch moestuinieren op 1 vierkant meter (beginners) Biologisch moestuinieren op 1 vierkant meter (beginners)

Het zelf kweken van groenten en kruiden is populairder dan ooit. Steeds meer mensen fantaseren er over. Maar hoe pak je dat aan? Bij het aanleggen van een moestuin komt meer kijken dan grond, mest en zaden. Voor wie geen (grote) tuin heeft biedt een simpele bak uitkomst. Wie klein begint heeft de meeste kans op succes. Daarom organiseert NatuurlijkBUITEN de workshop ‘moestuinieren op een vierkante meter’. Het gaat erom dat u ervaring opdoet. Met behulp van een raamwerk wordt een bak van 1 x 1 meter verdeelt in 9 vakjes van 30 x 30 centimeter. In elk vakje worden biologische zaden gezaaid die uitgroeien tot spinazie, radijs, raapstelen, rucola, rode bietjes, etc.  Het opzetten van een vierkante meter bak, bemesting, het zaaien en opkweken, oogsten, mogelijke ziekten en onkruiden komen aan de orde tijdens het theorie gedeelte. Uiteraard wordt er op biologische wijze geteeld.

De opbrengst van een vierkante meter moestuin is verbluffend. Het is echt genieten van zelf gekweekte, verse èn gezonde groenten uit je eigen tuin!

Bijzonderheden
Inclusief biologische zaden, koffie of thee met speltkrentenwegge. Maximaal 12 personen.

U kunt kiezen uit drie verschillende minituintjes: groenten, kruiden of plukbloemen.

De workshop wordt gegeven bij NatuurlijkBUITEN, Toldijk 11, 7065 AL Sinderen

Wanneer:
zaterdag 24 februari 2018

Tijdstip:
Van 09:30 tot 12:30 uur

Kosten:
€ 55,- incl. handleiding en biologische zaden

Overige informatie:
Ook workshop kruidennieren of plukbloemen per vierkante meter mogelijk

Aantal personen:
Maximaal 12 personen


Meld u nu aan!
Je eigen Natuurparadijs ontwerpen Je eigen Natuurparadijs ontwerpen

NatuurlijkBUITEN verzorgt de cursus ‘Ontwerp je eigen Natuurparadijs’. Het concept van deze cursus is uniek door de combinatie van theorie en praktijk! Onder begeleiding van natuurtuinontwerpster Anna Kemp werkt u uw eigen ideeën uit en creëert u uiteindelijk uw eigen natuurparadijs.

Doelstelling
In deze cursus staat uw eigen tuin centraal. Aan het eind van de 3 daagse cursus heeft u een schetsontwerp op papier staan met een bijbehorend beplantingsplan.

Cursusprogramma
De cursus start op donderdagavond 19.30 – 22.00 uur met vervolg op vrijdag van 08.30 - 17.00 uur en zaterdag van 08.30 tot ca. 16.00 uur. Tijdens de 1e cursusavond starten we met de theorie van een natuurtuin. De 2e cursusdag beginnen we met het schets ontwerpen. Op de laatste dag komt het beplantings- en materiaalplan aan de orde. Aan het eind van deze middag sluiten we op een ontspannende manier af met een hapje en een drankje. Het specifieke cursusprogramma ontvang u een week voor de 1e cursusdag.

Cursusmateriaal
Het cursusmateriaal bestaat uit een handige reader. Zelf neemt u foto's en een plattegrond van uw tuin (schaal 1:100) mee. Daarnaast heeft u een tekenset nodig. Het tekenmateriaal zoals schetspapier, vormsjablonen. linialen en geodriehoeken zijn aanwezig.

Bijzonderheden
Inclusief reader, koffie of biologische thee, 2 x lunch, drankje en hapje op laatste middag. Maximaal 2 personen, hierdoor bent u er van verzekerd dat u als deelnemer optimaal begeleid wordt.

Reactie van cursisten:

De cursus heb ik erg leuk en vooral inspirerend gevonden. Ik merk dat ik sindsdien veel meer op de vogels in de tuin let! Han was enthousiast over het tuinontwerp. Hier en daar gaan we nog wat dingen aanpassen. Zo wordt bijvoorbeeld het vogelbosje wat groter. We willen heel binnenkort daarvoor de struiken bestellen, en ook de appelbomen. Ella Knoeff 

Ik heb bij Anna Kemp de cursus Natuurtuin Ontwerpen gedaan. We zijn in 4 dagdelen van inventarisatie tot detailontwerp gegaan. Het ging om een tuin in Italië, maar Anna stortte zich erop alsof het om de hoek was. Alle middelen werden ingezet: Nederlandse en Italiaanse websites zijn bekeken, Google Earth ingeschakeld etc. Maar het belangrijkste is haar grote ervaring en rijke kennis van alles wat groeit en bloeit. En misschien nog wel belangrijker: haar passie om bij te dragen aan een tuin die rekening houdt met mensen als dieren en planten. Daarnaast hield ze heel goed rekening met wat ik weet van planten en dieren (niet veel).  Daarnaast veel gewandeld in hun prachtige natuurtuin, meegegeten met Anna en Aart (groenten en kruiden uit eigen tuin) en heerlijk geslapen in de Bed&Breakfast. Ik dacht: ik ga een cursus doen, maar ik kwam thuis met een detailontwerp en vele foto's en ideeën. Volgende maand ga ik aan de slag.  Daan van Reenen

Indien u wilt overnachten reserveer dan ook direct de Bed&Breakfast faciliteiten

Wanneer:
donderdag 22 maart 2018

Kosten:
€ 320,- per persoon

Overige informatie:
Dit is een driedaagse cursus

Aantal personen:
Maximaal 2 personen


Meld u nu aan!
Vlinders in de tuin  Vlinders in de tuin

Reinderink Natuuradvies & -beleving, de Vlinderstichting en NatuurlijkBUITEN bieden in 2018 samen een cursus “Vlinders in de tuin” aan in Sinderen (Gelderland). Deze cursus is geschikt voor iedereen die interesse heeft in vlinders, het is een beginnerscursus die bestaat uit drie theorie avonden en drie excursies. Twee avonden worden verzorgd door Kars Veling van de Vlinderstichting. Hij verteld u tijdens de eerste avond over de levenswijze en de leefomgeving van dag- en nachtvlinders. Welke dagvlinders zijn er en hoe kun je ze herkennen? Hierbij besteden wij bijzondere aandacht aan de soorten die u in uw tuin aan kunt treffen.

De tweede theorieavond wordt verzorgt door Anna Kemp van NatuurlijkBUITEN. Zij legt u uit hoe u uw tuin vlindervriendelijk in kunt richten en beheren. Als voorbeeld wordt hun eigen natuurtuin behandeld. Welke dag- en nachtvlinders kun je hier aantreffen? De derde theorieavond wordt verzorgt door Kars Veling en staat volledig in het teken van nachtvlinders. Welke nachtvlindersoorten zijn er, hoe kun je ze herkennen, welke soorten kun je in tuinen aantreffen? Zijn nachtvlinders erg veeleisend of juist niet? Aansluitend aan de theorie, gaat we speuren naar nachtvlinders die we lokken met stroop (smeren) én op een wit laken. Daarnaast bieden we twee dagvlinder excursies aan, in mei gaan we op zoek naar de voorjaarsvlinders en in juli naar de zomervlinders.  

Data cursus Vlinders in de tuin: dinsdag 27 maart (avond, theorie), dinsdag 17 april (avond, theorie), dinsdag 15 mei (avond, theorie en excursie), zaterdag 26 mei (excursie, middag), zaterdag 7 juli (excursie, ochtend).

Docenten: Kars Veling en Anna Kemp (theorie), Kars Veling en Silvia Reinderink (excursies). Kosten: € 55,- p.p.

Opgave of mail naar:  reinderink@natuurpresentaties.nl

P.s. Bij voldoende belangstelling wordt er een 1-daagse workshop ‘ontwerp je eigen vlinderparadijs’ aangeboden (extra bij te boeken voor € 85,50). Meer informatie over deze workshop vindt u hier.

Met meer vlinders in uw tuin, wordt het pas echt genieten!

Wanneer:
dinsdag 27 maart 2018

Tijdstip:
Van 19:30 tot 22:00 uur

Kosten:

Overige informatie:


Meld u nu aan!
Je eigen vlinderparadijs ontwerpen Je eigen vlinderparadijs ontwerpen

De workshop ‘Ontwerp je eigen vlinderparadijs’ is uniek door de combinatie van theorie en praktijk. Onder begeleiding van natuurtuinontwerpster Anna Kemp werkt u uw ideeën uit en creëert u uiteindelijk uw eigen vlindereldorado.

Doelstelling
In deze workshop staat een of meerdere zonnige borders in uw tuin centraal. Aan het eind van de dag heeft u een ontwerp op papier staan, compleet met een beplantingsplan en bestellijst.

Opbouw
Een vlinderparadijs ontwerpen is niet alleen een creatieve bezigheid, er is ook kennis nodig van planten met een hoge natuurwaarde voor vlinders. In de tuinen van NatuurlijkBUITEN kunt u een grote diversiteit aan vlinderplanten in de praktijk zien. Door een slimme lesopzet kunt u gemakkelijk een beplantingsplan maken.

Programma
Invulling van het dagprogramma wordt na aanmelding toegestuurd.

Materiaal
U ontvangt ter plekke een reader. Zelf neemt u foto's en een plattegrond van uw tuin (schaal 1:100) mee. Daarnaast heeft u een tekenset en een ontwerpblok nodig. Het tekenmateriaal zoals vormsjablonen. linialen en geodriehoeken zijn aanwezig.

Bijzonderheden
Inclusief koffie of biologische thee, lunch met gezonde speltbroodjes, drankje en een hapje. Maximaal 5 personen, hierdoor bent u er van verzekerd dat u als deelnemer optimaal begeleid wordt.

 

Dat wordt genieten van meer vlinders in je tuin!

Wanneer:
zaterdag 7 april 2018

Tijdstip:
Van 08:30 tot 17:00 uur

Kosten:
€ 95,- per persoon

Overige informatie:

Aantal personen:
Maximaal 5 personen


Meld u nu aan!
Cursus wijn maken voor beginners Cursus wijn maken voor beginners

Herfst: een heerlijke tijd. Veel vruchten zijn rijp, tijd om te oogsten! Als je een flinke oogst hebt kun je de producten ook verwerken voor later, want wie wat bewaart, heeft wat!

Maar wat zijn dan de mogelijkheden? Wel eens gedacht om zelf wijn te maken van vruchten als druiven, kwetsen, rozenbottels, appels, mirabellen of zelfs van pastinaak? Het is heel erg leuk en eigenlijk niet eens zo moeilijk.

In 3 avonden leert u bij NatuurlijkBUITEN de basisregels. Welke vruchten of groenten leveren een heerlijke wijn en welke materialen heeft u allemaal nodig?
U leert hoe een giststarter gemaakt wordt en het gistingsproces verloopt. Maar ook het meten van het alcoholpercentage. Wanneer is de wijn klaar om te bottelen en hoe moet je wijn bewaren? Allemaal vragen waar je een antwoord op krijgt. Natuurlijk komen ook zaken aan de orde als het belang van hygiënisch werken, versappingstechnieken en keuren we verschillende zelf gemaakte wijnen. 

Bijzonderheden
De eerste cursusavond is donderdag 4 oktober a.s. om 19.30 uur bij NatuurlijkBUITEN, Toldijk 11 te Sinderen. De 2e en 3e avond is in oktober in overleg met de deelnemers. Inclusief koffie of biologische thee met iets lekkers. Na afloop krijgt u een reader en een fles wijn mee! 

Wanneer:
donderdag 4 oktober 2018

Tijdstip:
Van 19:30 tot 22:15 uur

Kosten:
€ 85,- per persoon

Overige informatie:
Cursus bestaat uit 3 donderdagavonden in oktober

Aantal personen:
Maximaal 10 personen


Meld u nu aan!