Vogel workshops

NatuurlijkBUITEN biedt verschillende cursussen en workshops aan:
Tuinvogels herkennen Tuinvogels herkennen

Weet u welke vogelgeluiden u hoort als u buiten rondloopt? Gebeurt het vaker dat u een vogel in uw tuin ziet die u niet kent?

Dat is eigenlijk heel jammer en niet nodig want bij NatuurlijkBUITEN kunt u de workshop 'Tuinvogels herkennen' volgen! Door de vogels te leren herkennen kunt u nog meer van ze genieten! Tijdens de workshop leert u aan de hand van beeld en geluid zo'n 40 vogels van dichtbij huis te herkennen. Het leuke hiervan is ook dat u de vogels in uw tuin nog eerder op zult merken. Tevens krijgt u allerlei tips om meer vogels in uw tuin te krijgen. Wat eten ze, waar nestelen of vinden ze een beschut plekje als er gevaar dreigt?  U zult een schat aan vogelkennis opdoen waarmee u thuis zelf vol inspiratie aan de slag kunt gaan.

En.. nog leuker:  u kunt rustig mee doen aan de NationaleTuinvogeltelling van Vogelbescherming Nederland!

 Groenling

 

Wanneer:
zaterdag 27 januari 2018

Tijdstip:
Van 09:30 tot 12:00 uur

Kosten:
€ 10,-

Overige informatie:
Incl tijdschrift VOGELS, Vogels junior, tuinvogels poster, koffie/thee met iets lekkers

Aantal personen:
Maximaal 19 personen


Meld u nu aan!
Nationale Tuinvogeltelling Nationale Tuinvogeltelling

Op 27 èn 28 januari organiseert Vogelbescherming Nederland weer de Nationale Tuinvogeltelling. Hierbij gaat het vooral om het plezier van vogels kijken. Vogels die bij u in de tuin aanwezig zijn en waarvan u dagelijks kunt genieten. Erg leuk om mee te doen maar wat als u geen tuin of weinig vogels in uw omgeving heeft? Dan kunt u op zondag 28 januari bij NatuurlijkBUITEN een half uurtje de tuinvogels helpen tellen.

Op het natuurvriendelijke erf zijn het hele jaar door verschillende soorten vogels aanwezig. 's Winters wordt op het terras een oude boeren-handkar omgetoverd tot voedertafel, vogels vliegen af en aan om van het lekkers te snoepen. Dit is dan gelijk een mooi moment om te zien welke vogels in de tuin aanwezig zijn en wat ze allemaal aan het doen zijn. Want het is prachtig om te zien dat huismussen of groenlingen alle tijd nemen om de mooiste zonnebloempit uit te zoeken. En kool-en pimpelmezen rustig aan een vetbol hangen of aan het snoer met ongebrande pinda's totdat ineens de sperwer supersnel zijn 'rondje tuin' doet. Verschrikt vliegen dan alle vogels razendsnel de doornen-struiken in, wachtend tot het gevaar geweken is.

Maar wat als je dan net begonnen bent met tellen? Door de sperwer zijn alle vogels ineens weg en even later keert de een na de ander weer terug! Dat is lastig turven, maar daar is een eenvoudig trucje voor! Wilt u weten welke? Kom dan zondag 29 januari om 11.00 uur naar de theeschenkerij van NatuurlijkBUITEN. Anna Kemp, tuinvogeldeskundige, zal ter plekke uitleg geven over de wijze waarop geteld moet worden en helpen met het op naam brengen van de vogelsoorten. Vanuit de theeschenkerij kunnen de tuinvogels goed geobserveerd worden. Telformulieren en vogelgidsen zijn aanwezig. Wel is het handig zelf een verrekijker mee te nemen. Een leuke en spannende activiteit voor jong en oud. En die sperwer, die telt natuurlijk mee voor de tuinlijst 2017!

Wilt u graag tellen maar twijfelt of u alle namen van de vogels goed weet, dan kunt u op zaterdagmorgen 27 januari de workshop ‘Tuinvogels herkennen’ volgen bij NatuurlijkBUITEN. Zo bent u nog beter voorbereid om de volgende dag mee te doen aan de Nationale Tuinvogeltelling 2018.

Wanneer:
zondag 28 januari 2018

Tijdstip:
Van 11:00 tot 13:30 uur

Kosten:

Overige informatie:


Meld u nu aan!
Vroege vogelwandeling met ontbijt Vroege vogelwandeling met ontbijt

Natuurwandeling en ontbijt

Wist u dat bij het krieken van de dag vogels het uitbundigst zingen? De zang van de vroegste vogels is een ware belevenis.  Op het erf horen we misschien al wel de merel, het winterkoninkje of zien we nog net de steenuil zitten op een boompaal. Al wandelend over landweggetjes en door het bos proberen we zoveel mogelijk verschillende vogelsoorten te ‘scoren’. In de ochtendgloren valt zoveel meer te beleven; wie weet zien we reeen, konijnen, hazen of misschien wel een eekhoorn? De natuur zit telkens boordevol verrassingen! Bij terugkomst staat een uitgebreid ontbijtbuffet gereed met kakelverse eitjes, geurende warme broodjes en verse koffie of thee. Het is een ware belevenis, alleen moet u er wel ‘vroeg voor uit de veren’!

 

Wandeling voor de echte vroege vogels! 

Programma

06.00 uur - verzamelen bij NatuurlijkBUITEN *

06.05 uur - start vroege vogelzangexcursie

08.00 uur - uitgebreid ontbijt met heerlijke streekproducten


Bijzonderheden Meenemen: wandelschoenen of laarzen, verrekijker, vogelgids, vogelnotitieboekje. Honden kunnen niet mee ivm de reeën, eekhoorns en hazen in dit gebied. Maximaal 14 personen.

 

Disclaimer Deelnemen aan de  Vroege vogelwandeling gebeurt op eigen risico. NatuurlijkBUITEN kan niet aansprakelijk worden gesteld voor ongevallen of schade, van welke aard dan ook, die voortvloeit uit of samenhangt met deelname aan de activiteit.

Wanneer:
zondag 8 april 2018

Tijdstip:
Van 06:00 tot 09:00 uur

Kosten:
€ 14,50

Overige informatie:
Kijk ook bij Early Bird & Breakfast arrangement

Aantal personen:
Maximaal 8 personen


Meld u nu aan!
Vogelvoederkrans maken Vogelvoederkrans maken

In de winter kunnen vogels weinig insecten, bessen en zaden vinden. Zeker als het vriest of als er sneeuw ligt. Vogels komen daarom in de winter gemakkelijker in de buurt van uw huis. Het kost vogels veel energie om hun lichaamstemperatuur op 40 graden te houden. In een koude nacht verliezen kleinere soorten wel tien procent van hun gewicht.  Als u wat voer strooit komen ze dus graag eten. Maar interessanter en leuker is om een voederkrans te maken waardoor u de vogels nog beter kunt bekijken. De strokrans wordt versierd met allerlei lekkers voor de vogels zoals een snoer met doppinda's, gevulde cocosnoot, vetbol, netje met losse pinda's, gierst, zitstokje, mispels en andere vruchten. Dat wordt smullen voor de vogels in uw tuin!

Bijzonderheden
Inclusief drinken met iets lekkers, royaal versierde vogelvoederkans. Zelf meenemen snoeischaar en tangetje om binddraad door te knippen. Maximaal 12 deelnemers per workshop, ook leuk als kinder-verjaardags-feestje.

Wanneer:
Informeer naar de mogelijkheden

Kosten:
€ 19,95 per persoon

Overige informatie:
ochtend, middag of avond, duurt ca 2,5 uur

Aantal personen:
Maximaal 10 personen


Meld u nu aan!
Nestkast timmeren Nestkast timmeren

Onze tuinen - zelfs de kleinste stadstuintjes – worden steeds belangrijker als woongebied voor tuinvogels omdat veel groene ruimte verdwijnt. Maar zZelfs in een tuin die voorzien is van volgroeide bomen, dichte klimplanten en struiken kan er een tekort zijn aan geschikte nestplaatsen. Mezen, vliegenvangers of roodstaarten hebben namelijk holtes nodig (bijvoorbeeld in een dode boom) waarin ze nestelen. Door zelf een nestkast te maken en op te hangen kunt u misschien ook wel een van deze soorten in uw tuin krijgen.

Tijdens deze workshop gaan we voor één van onze holenbroeders een nestkast timmeren. Welke vogel komt er voor of wilt u lokken naar uw tuin? Bovendien krijgt u allerleimaal tips: waar, wanneer, hoeveel en hoe hoog je een nestkast ophangt,. En hoe maak je de nestkast schoon en onderhoud je de nestkast?

Bijzonderheden
Inclusief drinken met iets lekkers. Maximaal 10 personen

Wanneer:
Informeer naar de mogelijkheden

Kosten:
€ 15,- per persoon

Overige informatie:
Workshop wordt in overleg gegeven op de woensdagmiddag

Aantal personen:
Maximaal 10 personen


Meld u nu aan!