Activiteiten

NatuurlijkBUITEN biedt verschillende cursussen en workshops aan:
Knapzak wandeling Knapzak wandeling

Bossen, landerijen, een glooiend coulissenlandschap, statige boerderijen en rustieke, onverharde wegen en paden zijn typerend voor deze schitterende knapzakwandeling.  

Heerlijk er-op-uit met een gevulde knapzak door het Achterhoekse coulisselandschap: de paden op de lanen in! Trek de wandelschoenen aan en neem je vrienden/of vriendinnen mee. Tijdens de 13 km knapzak - wandeling* kun je telkens weer genieten van het fraaie coulisselandschap. Geregeld staan er op verschillende idyllische plekjes bankjes of picknickbanken waar je van de 'gevulde knapzak' kunt genieten. Want ook voor de inwendige mens is deze wandeling een verwennerij. Kom genieten en ervaar hoe mooi en rustig het is in de Achterhoek. Alleen de heldere vogelgeluiden zullen nog lang blijven naklinken! 

Bijzonderheden Inclusief wandelroute. Inhoud knapzak: belegde speltbrood-boterhammen, speltkrentewegge met roomboter, muffin, pakje sultana's, chocolade, flesje water of ice tea en fruit. Als u weer terugkomt bij NatuurlijkBUITEN krijgt u nog iets te drinken aangeboden (keuze uit koffie/thee/fris/streekeigen sap of een bekertje boerenijs). Trek stevige schoenen aan en vergeet de verrekijker niet! Minimaal 1 dag van tevoren reserveren. 

* de knapzak wandelroute kan ook worden verkort tot ca 10 km of eventueel zelfs tot ca 7 km lengte.

  

Disclaimer Deelnemen aan de Knapzakroute gebeurt op eigen risico. NatuurlijkBUITEN kan niet aansprakelijk worden gesteld voor ongevallen of schade, van welke aard dan ook, die voortvloeit uit of samenhangt met deelname aan de activiteit.

Wanneer:
vrijdag 27 april 2018
donderdag 10 mei 2018
vrijdag 1 januari 2038

Tijdstip:
Van 11:00 tot 17:00 uur

Kosten:
€ 14,50

Overige informatie:


Meld u nu aan!
NatuurlijkBUITEN-KUNST-EXPO NatuurlijkBUITEN-KUNST-EXPO

Zondag 20 mei is de officiele opening van de NatuurlijkBUITEN-KUNST-EXPO waarbij de kunstenaars aanwezig zijn voor een goed gesprek. In de tuin staan kunstwerken (brons, steen en hout) van Egbert Hermsen, Els Slot, Annelie Kunst, Bertus  Janssen, Karin Zuijdwijk en vanaf juli ook van Jet Heusinkveld en Rita Oostendorp. De exposanten zijn allemaal enthousiaste kunstenaars uit de regio.

Kunst kan je soms zo verrassen of juist grijpen, het prikkelt de creativiteit. Komende maanden bieden beelden en buitenkunst in de natuurtuin van NatuurlijkBUITEN een dubbele verrassing. Naast de artistieke waarde is het ook juist de fraaie locatie met doorkijkjes, besloten plekken en kleurrijke wilde bloemen in de tuin die je verrassen. 

 De expositie is te bekijken tijdens openingstijden van de theetuin. Kunstenaars zijn regelmatig op zondag aanwezig om over hun kunstwerken te vertellen. Buitenkunst-expo duurt tot 16 september. 

IJsvogel van Jet Heusinkveld 

Natuur | Theetuin NatuurlijkBUITEN gelegen aan de Toldijk 11, 7065 AL Sinderen. De theeschenkerij is tevens geopend voor een heerlijk kop koffie of biologische thee met stukje van de huisgebakken 'Taart van Aart'.

Wanneer:
zondag 20 mei 2018

Tijdstip:
Van 14:00 tot 17:00 uur

Kosten:
gratis toegang

Overige informatie:


Meld u nu aan!
Zhineng Qigong in natuurtuin Zhineng Qigong in natuurtuin

Zhineng Qigong
Wereldwijd beoefenen miljoenen mensen van alle leeftijden Zhineng Qigong en het aantal groeit nog dagelijks doordat steeds meer mensen de positieve gevolgen ervan ontdekken. Het lichaam met rustige bewegingen losmaken en ontspannen. De geest tot rust brengen. Vitaal en energiek in het leven staan. Dat zijn de effecten van Zhineng Qigong.

Zhineng Qigong in de natuurtuin 

Wat is er prettiger dan ontspannen met lichaam en geest in de natuur? Tijdens de meditatie zoeken we de fijne energie op van NatuurlijkBUITEN. We gaan ons verbinden met deze energie. Tijd en aandacht voor jezelf!

Na afloop genieten we na met een lekker kopje thee.

Docent: Maarten van Hal. Kosten: €12,50 per persoon (incl. thee).

Benodigdheden:

Gemakkelijke, loszittende kleding afgestemd op de buiten temperatuur.
Indien gewenst zijn er stoelen aanwezig
Schoeisel naar keuze. Blote voeten kan prettig zijn.
Dekentje, (meditatie)kussentje

Wanneer:
vrijdag 25 mei 2018
vrijdag 29 juni 2018

Tijdstip:
Van 20:00 tot 21:30 uur
Van 20:00 tot 21:00 uur

Kosten:
€ 12,50 inclusief een glas thee

Overige informatie:


Meld u nu aan!
Fête de la Nature: rondleiding tuin Fête de la Nature: rondleiding tuin

Anna Kemp vertelt over de inrichting van het erf en de natuurtuin die speciaal zijn ingericht voor vogels

Uiteraard komen de tuin- en erfvogels aan bod tijdens de rondleiding. We kunnen de merel, roodborst, putter en winterkoning horen. Maar ook vink, tjiftjaf, groene specht en verschillende mezensoorten. En er is natuurlijk aandacht voor erfvogels als de boerenzwaluw, huismus en wie weet horen en met een beetje geluk zien we de steenuil wel.

Rondleidingen start om 14.30 uur bij de ingang van de natuurtuin aan de Toldijk 11, 7065 AL Sinderen. De rondwandeling duurt ongeveer 1 uur. Na afloop krijgt u in de theeschenkerij een kop koffie of biologische thee met lekkers en kunt u nagenieten op het terras bij de vijver.

Kosten € 8,- p.p. entree tuin, inclusief rondleiding, koffie of thee met huisgebakken roombotercake

 

Disclaimer Deelnemen aan de rondleiding gebeurt op eigen risico. NatuurlijkBUITEN kan niet aansprakelijk worden gesteld voor ongevallen of schade, van welke aard dan ook, die voortvloeit uit of samenhangt met deelname aan de activiteit.

Wanneer:
zaterdag 26 mei 2018
zondag 27 mei 2018

Tijdstip:
Van 14:30 tot 15:30 uur

Kosten:
€ 8,-

Overige informatie:
inclusief koffie/thee met huisgebakken roombotercake

Aantal personen:
Maximaal 10 personen


Meld u nu aan!
Velt Eco tuindagen Velt Eco tuindagen

Op zondag 3 juni zijn er speciale rondleidingen door de prachtige natuurtuin van NatuurlijkBUITEN in het kader van de 'Velt ecotuindagen'. Anna Kemp of Aart Stans vertelt wat er allemaal te zien is aan flora en fauna in deze ecotuin. Natuurlijk hoort u ook het verhaal over de inrichting, de wilde planten, vogels, vlinders, wilde bijen en het beheer van deze prachtige natuurtuin. Als je de moes- en kruidentuin binnenstapt zie je dat dit ook ecotuinen zijn waarboven talloze bijen en andere insecten gonzen en fladderen en waarin de groenten en bloemen er welig bij staan zonder gebruik van pesticiden.

Een rondleiding bij NatuurlijkBUITEN inspireert om in je eigen tuin beter naar het spontane leven te kijken en meer dieren en planten richting je tuin te lokken. Er zijn simpele maatregelen te treffen om meer vogels, vlinders en andere natuur te trekken.

Rondleidingen starten om 13:00, 14:00 en 15:00 uur. De wandeling duurt een klein uurtje. Na afloop is er gelegenheid om in de theeschenkerij of het heerlijke terras aan het water na te genieten met een vers kop biologische koffie of glas thee met een huisgebakken roomboter-rabarbercake of de 'Taart van Aart'

De start is bij de ingang van de natuurtuin aan de Toldijk 11, 7065 AL Sinderen. 

  

TIP: Wij hebben een speciale fietsroute uitgezet (adv knooppunten) om nog 2 ecotuinen te bezoeken de Kruudhof in Halle en Groene Takken inDoetinchem. Route is verkrijgbaar op alle 3 locaties en u kunt ook direct ter plekke starten, totale route is 37 km.

De route kunt u ook scannen, hieronder de QR code

Wanneer:
zondag 3 juni 2018

Tijdstip:
Van 10:30 tot 17:00 uur

Kosten:
Gratis toegang

Overige informatie:
rondleidingen zijn om 13.00, 14:00 en 15.00 uur


Meld u nu aan!
Openlucht bioscoop Openlucht bioscoop

 

Op de laatste zaterdagavond van juni, juli en augustus worden er, i.s.m. SeniorenCinema uit Doetinchem, prachtige films vertoond in de natuurtuin van NatuurlijkBUITEN. Voorafgaand aan de film bereid Aart op het kampvuur in een gietijzeren kookpot op authentieke wijze een maaltijd. Als het schemerig wordt start de film. Laat je verrassen en zet de data vast in je agenda:

Zaterdag 30 juni 2018 HIMALAYA

Zaterdag 28 juli 2018 TRACKS

Zaterdag 25 augustus 2018 MEDICIN DE CAMPAGNE

 

Himalya

 

Wil je reserveren voor eten èn de film stuur dan een mailtje naar:  info@natuurlijkbuiten.nl met je naam- en adresgegevens, de datum en het aantal personen.

Reserveren voor alleen de film kan met de knop hiernaast. 

 

NatuurlijkBUITEN-bioscoop, film kijken in de natuur!

Programma:

 19:00 uur stoofpotje 

21.30 uur Start film (met pauze)

 

Er zijn twee heerlijke stoofpotjes (vegetarisch en met biologisch vlees) met verse ingrediënten uit de moes- en kruidentuin.

*** 

Na de film wordt het kampvuur aangestoken om nog even na te genieten van de prachtige Openlucht-film.

NatuurlijkBUITEN, Toldijk 11, 7065 AL Sinderen T 0315-236794.

Neem een dekentje mee mocht het fris worden. 

Wanneer:
zaterdag 30 juni 2018
zaterdag 28 juli 2018
zaterdag 25 augustus 2018

Tijdstip:
Van 19:00 tot 23:00 uur

Kosten:
Eten en film € 20,-. Alleen de film € 9,50

Overige informatie:
Doelgroep jongeren en volwassenen.

Aantal personen:
Maximaal 99 personen


Meld u nu aan!
Open Imkerijdagen  Open Imkerijdagen

Maar wist je dat we zonder bijen geen eten meer hebben? Voor alle planten geldt dat als er geen bestuiving plaats vindt er geen nieuwe planten meer ontstaan. Zondag 15 juli kun je kennis maken met het fascinerende leven van een honingbij. De rol van de koningin, de werksters en de darren. Je leert over zwermen en hoe een imker daar mee om gaat. Maar ook over de gevaren die voor de honingbij op de loer liggen.
Naast honingbijen zijn er ook ook vele soorten solitaire of wilde bijen. In de tuin van NatuurlijkBUITEN staat een groot bijenhotel waar we even gaan kijken en je ziet hoe een lege toplattenkast voor honingbijen er uit ziet.

Honingbijen maken honing en wij maken er een potje van (Toon Hermans).

Aart Stans is ook imker, hij zal vertellen over:

- wat doet een imker en waarom word je imker
- hoe gaat het oogsten van honing in zijn werk
- informatie over het houden van bijen, met speciale aandacht voor het gebruik van toplattenkasten
- uitleg over werksters, darren en de koningin
- kijken in de bijenkast (toplattenkast)
- informatie over hoe je je eigen tuin of balkon bijvriendelijk kan inrichten
- hoe kan je helpen de bijenstand te verbeteren

Wij verkopen Koolzaad-cremehoning (nieuwe oogst 2018), zelfgemaakte kaarsjes van bijenwas (diverse vormen) en biologische bloemenzaden om je tuin bijvriendelijk te maken.

 Aart Stans schept een bijenzwerm

Wanneer:
zondag 15 juli 2018

Tijdstip:
Van 13:00 tot 17:00 uur

Kosten:
gratis

Overige informatie:


Meld u nu aan!
Eetbare tuin in de herfst  Eetbare tuin in de herfst

Eetbare tuin in de herfst

Een vogeltuin met een grote variatie aan besdragende struiken, een moestuin met smakelijke groenten en een bos vol eetbare paddenstoelen zijn in de Achterhoek dichtbij elkaar te vinden. Drie bevlogen dames van “Achterhoek Natuurlijk!” vertellen zondag 23 september in de Kruudhofpluktuin in Halle vol enthousiasme over de ‘eetbare tuin in de herfst’.   

Achterhoek Natuurlijk! is een samenwerkingsverband tussen drie eigengereide bedrijven uit de regio Doetinchem – Varsseveld. Pip Gilmore van Groene Takken in Doetinchem maakt en verkoopt eetbaar hout, Anna Kemp van NatuurlijkBUITEN op Sinderen is gespecialiseerd in de aanleg van vogelvriendelijke tuinen en Janneke Wagenaar van De Kruudhofpluktuin in Halle heeft al jaren ervaring met haar tuin vol geurende kruiden en heerlijke groenten.

Tijdens deze dag bij de Kruudhofpluktuin in Halle wordt jong en oud geïnspireerd om zo te tuinieren dat er genoeg voedsel ontstaat voor mens en dier. Er worden korte beeldende presentaties gegeven door Pip over eetbare paddenstoelen en Anna over een tuin vol vogels. Janneke geeft rondleidingen door de Kruudhofpluktuin met tips om je tuin winterklaar te maken. 

Datum: zondag 23 september 2018
Tijd: 14:00 – 17:00uur
Adres: Kruudhofpluktuin, Lankerseweg 3b, 7025 ED Halle
Toegang: gratis
Proeverij: heerlijk herfst stoofpot van eigen producten

Kosten: vrijwillige gift
Aanmelden: ja graag, via: facebook Achterhoek Natuurlijk!

Maar zonder aanmelden kan ook
Contactgegevens: info@natuurlijkbuiten.nl

Wanneer:
zondag 23 september 2018

Tijdstip:
Van 14:00 tot 17:00 uur

Kosten:
Vrijwillige bijdrage

Overige informatie:
Adres: Kruudhofpluktuin, Lankerseweg 3b, 7025 ED Halle


Meld u nu aan!
Nacht van de Nacht wandeling Nacht van de Nacht wandeling

Op zaterdagavond 27 oktober organiseert NatuurlijkBUITEN weer de Nacht van de Nachtwandeling. In het donker lopen is een bijzondere ervaring. In plaats van je zicht maak je ineens veel meer gebruik van je gehoor en tast. Al snel zal je merken dat je als het ware andere dingen gaat ‘zien’. 

Onderleiding van een gids vertrekken groepjes wandelaars voor een tocht met speciale belevingsmomenten. Het reserveren van deelname kaartjes (€ 3,- p.p. voor kinderen € 1,50) wordt aanbevolen, zie inof hiernaast! 

Programma Nacht van de Nachtwandeling: 

Start tussen 19:00 uur tot 21:00 uur parkeerplaats ingang van het Idinkbos, Toldijk 9, Sinderen. U krijgt na aanmelding uw starttijd door.

Onder begeleiding van gidsen wordt vanaf het parkeerterrein bij het Idinkbos vertrokken in groepjes van maximaal 14 personen

De wandeling onder begeleiding eindigt op het erf van NatuurlijkBUITEN, Toldijk 11.

Bij NatuurlijkBUITEN kunnen kinderen zelf popcorn maken en is er warme chocolademelk met slagroom verkrijgbaar (eigen kosten).

Het erf is sfeervol verlicht met vuurkorven en er is live muziek aanwezig. 

TIP: neem stevige wandelschoenen of laarzen mee onderweg kan het terrein modderig zijn!  

nieuw in 2018:

p.s. na aanmelden krijgt u van ons een tijdstip waarop u kan starten zodat u niet lang hoeft te wachten, of dat groepen in het begin heel groot moeten zijn omdat iedereen dan graag wil gaan lopen. 

Aanmelden voor de 'Nacht van de Nachtwandeling' kan alleen via de rechterkolom op deze website!  

De 'Nacht van de Nachtwandeling' was in 2017 met medewerking van: 

Gidsen van het IVN Oude IJsseltreek

TIP: neem stevige wandelschoenen of laarzen mee onderweg kan het terrein modderig zijn!  

Disclaimer Deelnemen aan de Nacht van de Nacht gebeurt op eigen risico. NatuurlijkBUITEN noch het IVN Oude IJsselstreek kan niet aansprakelijk worden gesteld voor ongevallen of schade, van welke aard dan ook, die voortvloeit uit of samenhangt met deelname aan de activiteit

Wanneer:
zaterdag 27 oktober 2018

Tijdstip:
Van 19:00 tot 23:00 uur

Kosten:
€ 3,- p.p. Kinderen € 1,50

Overige informatie:
opgave voor deelname is aanbevolen


Meld u nu aan!
Yoga bij NatuurlijkBUITEN  Yoga bij NatuurlijkBUITEN

In de zomer van 2018 organiseren wij weer: Yoga in de buitenlucht, jezelf verbinden met de natuur, het letterlijk voelen van de aarde onder je voeten, dat geeft een extra dimensie... Ervaar de ontspanning midden in de natuurtuin van NatuurlijkBUITEN en doe mee. De buiten Yoga wordt gegeven door yoga-docente Sandra Harmsen.

Aandacht voor jezelf op het mooiste moment van de dag, yoga tussen de kleurrijke wilde bloemen en op de achtergrond de zang van de vogels.

Matjes zijn aanwezig, eventueel zelf een klein kussentje en als het fris is een vestje | extra shirt of een dekentje meenemen.

Na afloop blijven we nog even in de tuin om na te genieten onder het genot van een glas, (h)eerlijke, biologische thee op het terras aan de vijver.

 Yoga in de natuurtuin, een moment voor jezelf!

Disclaimer Deelnemen aan de Yoga gebeurt op eigen risico. NatuurlijkBUITEN kan niet aansprakelijk worden gesteld voor ongevallen of schade, van welke aard dan ook, die voortvloeit uit of samenhangt met deelname aan de activiteit.

Wanneer:
Informeer naar de mogelijkheden

Tijdstip:
Van 09:30 tot 10:30 uur

Kosten:
€ 8,-

Overige informatie:
incl kop koffie of glas biologische thee

Aantal personen:
Maximaal 20 personen


Meld u nu aan!
Theeproeverij: samen genieten! Theeproeverij: samen genieten!

Wil je meer leren over thee, ontdekken welke thee je lekker vindt, de nieuwste theemelanges proeven en verrast worden door de spannende combinatie van thee en hapjes? Dan is dit leuk nieuws voor je.

Tijdens de theeproeverij leert kruiden- en thee-melangeur Maarten Boland je waarom de hoeveelheid theeblaadjes, het water en de temperatuur zo belangrijk zijn voor de uiteindelijke smaak van thee. Maarten legt uit hoe je de lekkerste thee kunt zetten. Je leert welke theesoorten er zijn. En wat de verschillende bewerkingen doen met de smaak van thee. Met elkaar proef en geniet je van verschillende soorten thee in combinatie met lekkernijen die de theesmaak versterken.

Daarna maken we een rondje door de theetuin van NatuurlijkBUITEN en bekijken ter plekke hoe echte theeplanten (!) groeien en welke kruiden en eetbare bloemen (vers of gedroogd) het best te gebruiken zijn voor je eigen theemelange.

Zelf melangeren
Wil je niet alleen proeven, maar ook actief bezig zijn? Vraag dan om de extra module ‘zelf thee melangeren’. Met een basisthee en tientallen bloesems, kruiden, specerijen en vruchten ga je zelf lekkere theemelanges maken onder begeleiding van Maarten. Van de twee lekkerste eigen creaties krijg je een zakje mee naar huis. De extra kosten hiervoor zijn € 2,- p.p.

 

Zelf je eigen theemelange samenstellen!

Kosten

Deelname aan de theeproeverij kost 25 euro p.p. Voor de extra module 'zelf melangeren' komt er € 2,- p.p. bij. De theeproeverij duurt 2,5 tot 3 uur. Let op de theeproeverij gaat door als er minimaal 6 deelnemers zijn, dus neem je zussen en vriendinnen mee! 

Met een eigen groepje komen? 

Je kunt een theeproeverij ook aanvragen voor een gezelschap van 6 tot 20 personen. Erg leuk voor een middag of avondje met vrienden, vriendinnen, familie of een bedrijfsuitje. Stuur een mailtje naar info@natuurlijkbuiten.nl vermeld daarbij je naam, telefoon, de gewenste data, tijdstip van aanvang en het aantal deelnemers en of jullie gebruik willen maken van de extra module 'zelf thee melangeren'. 

Foto's zijn van Maarten Boland eigenaar van  kruidenmagazijn.

Wanneer:
Informeer naar de mogelijkheden

Tijdstip:
Van 14:00 tot 17:00 uur

Kosten:
€ 25,-

Overige informatie:
Minimaal 6 maximaal 20 deelnemers

Aantal personen:
Maximaal 20 personen


Meld u nu aan!