Natuurtuin

De natuurtuinen van NatuurlijkBUITEN is een initiatief van Anna Kemp en Aart Stans, die het vroegere weiland omtoverden tot een natuurparadijs. Vanaf het erf loopt u door vogeltuin met een grote variatie aan planten, struiken en bomen. De heuvel met bankjes wordt jaarlijks ingezaaid met een gewas en kleurrijke akkerkruiden. Verder is er een geriefhoutbosje, vlindertuin, geurtuin, een bijentuin met een insectenhotel.Via de moestuin en kruidentuin eindigt u bij het terras aan het water voor een lekker kop thee of koffie. 

Vogeltuin
In dit gedeelte is variatie in de beplanting de sleutel tot succes. Er is een vijver, gazon, bloemrijk grasland, hagen, besdragende en/of doornige struiken en bomen met vruchten en noten. Ook een takkenril om te nestelen of schuilen ontbreekt niet. Een flinke insectenmuur zit vol openingen waar insecten weg kruipen. De tuinvogels krijgen in de winter vogelvoer van Vivara. Vogels voelen zich het hele jaar thuis bij NatuurlijkBUITEN!

Bloemenheuvel
De ovale heuvel wordt elk jaar bewerkt en opnieuw ingezaaid. Dit jaar met 14 verschillende soorten akkerkruiden. Een zomer lang is het genieten van een bloemenpracht waar honderden solitaire bijen, vlinders, zweefvliegen en andere insecten op afkomen. Een lust voor het oog. 

Geriefhoutbosje
Een in 2009 aangelegd geriefbosje dient van oudsher 'ter gerieve' van de boer. Al het hout wat nodig was voor de kachel of gereedschap werd geoogst uit dit bosje. 

Vlindertuin
Op zonnige dagen tellen we hier al tientallen vlinders die op het nectar van de bloemen afkomen. Door de ligging op het zuiden met een haag van struiken om de tuin is het een windluwe, zonnige en zeer geliefde plek voor vlinders. De variatie in beplanting maakt dat er van februari tot eind november vlinders aanwezig zijn.

Geurtuin
Een tuin boordevol geuren van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Maar welke planten verspreiden deze geuren en ruikt alles even lekker? 

Bijentuin
Zo’n 400 planten staan op deze bijenheuvel, die allemaal stuk voor stuk bijen en hommels aantrekken. Bijen vliegen in het vroege voorjaar vanaf 10⁰ C ook dan is er al het nodige voedsel aanwezig. Bij de insectenmuur kunt u de gevulde gaatjes zien waar solitaire bijen hun broed ingelegd hebben.

Moestuin
Via een tegelpad loopt u door de moestuin, waar biologische groenten geteeld worden. Compost maken we zelf in de compostbak. Elk jaar staan de groenten in een ander ‘vak’ om te voorkomen dat de grond uitgeput raakt. Ook een aantal vergeten groenten staan in onze tuin. Verser en smakelijker kunnen we de groenten of vruchten niet krijgen.

Kruidentuin
In deze tuin staan zowel medicinale als keukenkruiden. Ook de eetbare bloemen tref je hier aan.

Vijver
Als u de kruidentuin verlaat staat u voor de vijver die vol leven zit en kraakhelder is. Dit komt door de zuurstofplanten die er in staan. Een kikker kijkt u misschien vanaf een waterlelieblad aan. En let op de oeverplanten, er vliegen vele libellen en waterjuffers rond. Als u geluk heeft ziet u dat een boerenzwaluw al vliegend een slokje water komt nemen of een merel die een uitgebreid bad neemt. Water brengt leven in de tuin! 

Terras
Op het terras aan het water kunt u nog even na genieten van de wandeling onder het genot van een potje thee of kop romige cappuccino met huisgemaakte roombotercake, een stukje van de 'taart van Aart' of een heerlijke tosti 'gezond'.

                                                          ***

Bruidsreportage in onze kleurrijke natuurtuin 

Ben je voor jouw bijzondere dag nog op zoek naar een mooie locatie voor een bruidsreportage? Wat dacht je van de kleurrijke Natuur & Theetuin van NatuurlijkBUITEN? Hier zijn vele bijzondere plekjes die een prachtig decor vormen voor een trouwreportage. Maak op deze manier de mooiste dag van je leven nog mooier! De kosten zijn € 25. Bel voor meer informatie of een afspraak met Anna Kemp, T 0315 236794 

P.s. Het is ook mogelijk om in de Natuur & Theetuin van NatuurlijkBUITEN te trouwen...

 

                                                                                 ***

Een gedicht geschreven door Ester Alake-Tuenter dat goed past bij NatuurlijkBUITEN

Vergeet vandaag niet
naar buiten te gaan

de vogels te groeten
jouw gemoed te sussen
de zon te ontmoeten
de wind te kussen

Laat je omarmen,
voeden, wiegen, strelen
koesteren, kalmeren
bevestigen, helen

door Moeder Natuur

Vergeet vandaag niet
naar buiten te gaan

Ester Alake-Tuenter 

  

 

 

  Luchtfoto NatuurlijkBUITEN 7 juni 2015  (Gerald Harmsen)

Trouwreportage in de kleurrijke natuurtuin