Voorbeelden

 

Vogelvriendelijk balkon

Zelfs uw balkon is vogelvriendelijk in te richten! Let op! Een normaal balkon is niet onbeperkt belastbaar, het kan gemiddeld 250 kilo per m2 dragen. Een met aarde gevulde, stenen plantenbak van ca. één meter lengte, weegt algauw 120 kilo.

Wanneer het balkon stevig genoeg is kunt u met bakken/potten een natuurlijk sfeertje creëren. Een houten bak met een besdragende struik. De bakken kunt u vullen met een variatie aan vaste planten waar insecten op afkomen. Met een waterschaal en een voedersilo trekt u zeker vogels aan. De afscheiding met de buren is een plantenbak met een frame waarlangs klimplanten groeien zodat op termijn een dichte afscheiding ontstaat waar vogels in kunnen schuilen.

Voorbeeld van een vogelvriendelijk balkon

Vogelvriendelijke stadstuin

Deze tuin is 11 m diep en 6 m breed, met achterin een schuur van 2x3 m. De schuur heeft een sedumdak. De beplanting lokt insecten (voedsel voor vogels). Langs alle kale muren groeien klimplanten (nestelen/voedsel).
De vijver heeft aan terraszijde een ondiep gedeelte waar vogels kunnen drinken en/of badderen. Achterin de tuin staat een middelgrote fruitboom. De struiken zijn besdragend of hebben doornen voor een beschut plekje voor de vogels. De plantenborders lokken insecten of leveren zaden (voedsel voor vogels). Aan de pergola en de schuur hangen nestkasten. Ook kan de pergola gebruikt worden om een voedersilo aan te hangen of u kunt een voedertafel in de border plaatsen. De vaste planten rechts van de vijver kunnen ook worden vervangen door gazon.

Vogelvriendelijke stadstuin

Vogelvriendelijke achtertuin

Deze tuin is 17 bij ca. 8 meter. Hier zijn een aantal niveauverschillen gemaakt met geleidelijke overgangen van lage beplantingen naar struiken en bomen.
Aan de linkerzijde is de tuinmuur door klimplanten begroeid. De afscheiding met de buren bestaat uit een stevige haag, maar dit kunnen ook verschillende soorten struiken zijn. Aan de rechterzijde is de tuin afgesloten met een takkenril, waar vogels in weg kunnen kruipen. De struiken en bomen in dit gedeelte van de tuin vormen een aantrekkelijk besrijk-vogelbosje. De grote voederplek ligt rustig en beschut in dit vogelbosje. De vijver heeft aan 2 zijden een ondiep gedeelte waar vogels kunnen drinken en/of een bad nemen. Op diverse plekken in de tuin hangen voedersilo’s en hangen nestkastjes, ook aan de pergola.

Vogelvriendelijke achtertuin

Neem contact op voor uw vogelvriendelijke tuin!