Vogel workshops

NatuurlijkBUITEN biedt verschillende cursussen en workshops aan:
Erf vogels Erf vogels

Erfvogels zijn vogels die leven op het platteland, maar voor hun broedplaats afhankelijk zijn van erven, hagen en houtwallen in de directe omgeving van boerderijen en landelijk gelegen woningen. Een groot deel van de erfvogels neemt in aantal af, mede doordat het boerenland en de erven de laatste decennia veel grootschaliger en ‘netter’ zijn geworden. Het gaat om soorten als steenuil, ringmus, kerkuil, boeren- en huiszwaluw, torenvalk, grauwe vliegenvanger. 

Op zaterdag 13 november geeft Anna Kemp een presentatie met tips om uw erf zo in te richten dat u weer kunt genieten van deze prachtige vogels. Onder andere waar mogelijkheden zijn voor streekeigen beplanting, takkenrillen, muizenruiters, nestkasten, modderplaatsen en zwaluwdraden. Ook krijgt u informatie over aanpassingen op uw erf die met subsidie uitgevoerd kunnen worden om meer erfvogels een leefplek te bieden. Te denken valt aan aanleg van een houtwal, geriefhoutbosjes, hagen, boomgaard, etc.  Naast steenuil, zwaluw, vliegenvanger en mus, profiteren ook vleermuis en egel van speciale maatregelen.

De bijeenkomst is bij NatuurlijkBUITEN, Toldijk 11 op Sinderen aanvang 09:30 uur. Na afloop krijgen de deelnemers een rondleiding over het erf van NatuurlijkBUITEN en het tijdschrift Erfvogels met tips mee naar huis.

Aanmelden via de knop hiernaast.

Wanneer:
zaterdag 13 november 2021

Tijdstip:
Van 09:30 tot 12:00 uur

Kosten:
€ 8,00 p.p.

Overige informatie:
Voor boeren en buitenlui


Meld u nu aan!
Vogelvoederkrans maken Vogelvoederkrans maken

Vogelvriendelijk ingerichte tuinen kunnen vogels een goed thuis bieden. Een variatie van gazon, veel verschillende bloeiende planten, struiken of bomen waar vruchten aan komen helpt veel vogels zodat ze op eigen kracht kunnen overleven. Maar in de loop van de winter zijn er steeds minder insecten en de bessen en zaden raken op! Het wordt nog lastiger als het vriest of er een laag sneeuw ligt. Als je dan een voedersilo of pot met vogelpindakaas ophangt komen tuinvogels er maar al te graag op af. Want het kost vogels veel energie om hun lichaamstemperatuur op 40 graden te houden. In een koude nacht verliezen kleinere soorten wel 10 procent van hun gewicht. 

Workshop

Leuk is dan om een vogelvoederkrans op te hangen. Nog leuker is om het zelf te maken bij NatuurlijkBUITEN op Sinderen. Je helpt er de vogels de winter mee door en je kunt ze voortaan goed bekijken op de voederkrans waardoor je ze nog beter leert kennen! De krans wordt versierd met allerlei lekkers voor de vogels plus een zitstokje en andere natuurlijke versierselen. Dat wordt smullen voor de vogels in uw tuin!

Bijzonderheden
Inclusief koffie/thee met iets lekkers en alle materialen. Zelf snoeischaar meenemen.

Maximaal 10 deelnemers, ook leuk als groeps- of teamuitje.

Reactie:

Bedankt Anna! Iedereen was erg enthousiast, was ook leuk om even op een ontspannen andere manier samen iets te doen als team!

Wanneer:
zaterdag 18 december 2021

Tijdstip:
Van 14:00 tot 16:00 uur

Kosten:
€ 19,95 per persoon

Overige informatie:
Inclusief koffie/thee met iets lekkers, duur ca 2 uur

Aantal personen:
Maximaal 12 personen


Meld u nu aan!
Tuinvogels herkennen Tuinvogels herkennen

Op 29, 30 & 31 januari organiseert Vogelbescherming Nederland weer de Nationale Tuinvogeltelling. Hierbij gaat het vooral om het plezier van vogels kijken. Vogels die bij je in de tuin aanwezig zijn en waarvan je dagelijks kunt genieten. Erg leuk om mee te doen maar wat als je de vogels niet herkent?

Dat is eigenlijk jammer en niet nodig want op zaterdagochtend 18 januari geeft Anna Kemp (NatuurlijkBUITEN) een college 'Tuinvogels herkennen'. Meer dan 40 vogels, worden zowel in beeld als geluid behandeld. Door de vogels te leren herkennen zul je ze eerder opmerken en kun je nog meer van ze genieten! Tevens krijg je allerlei tips om meer vogels in uw tuin te krijgen. Wat eten ze, waar nestelen of vinden ze een beschut plekje als er gevaar dreigt? 

We besluiten met een half uurtje tuinvogels tellen. Vanuit de theeschenkerij kunnen de vogels goed geobserveerd worden. Telformulieren en vogelgidsen zijn aanwezig. Wel is het handig eventueel zelf een verrekijker mee te nemen. Een leuke en spannende belevenis voor jong en oud!

 

  

 

 College Tuinvogels herkennen

Tuinvogels tellen vanuit de theeschenkerij van NatuurlijkBUITEN

Wanneer:
zondag 30 januari 2022

Tijdstip:
Van 09:30 tot 12:30 uur

Kosten:
€ 10,-

Overige informatie:
Inclusief koffie/thee met iets lekkers

Aantal personen:
Maximaal 20 personen


Meld u nu aan!
Vroege vogelwandeling met ontbijt Vroege vogelwandeling met ontbijt

Het is weer: ga mee naar buiten waar alle vogels fluiten!

Wist je dat bij het krieken van de dag vogels het uitbundigst zingen? De zang van de vroegste vogels is een ware belevenis. Bij de start op ons erf horen we vaak al de merel, roodborst,  winterkoning en zien we de steenuil zitten op de schoorsteen bij de buren. Al wandelend door houtwallen, over landweggetjes langs de weilanden en het Idinkbos proberen we zoveel mogelijk verschillende vogelsoorten te ‘scoren’. In de ochtendgloren valt zoveel meer te beleven; wie weet zien we reeën, hazen of misschien wel een eekhoorn? De natuur zit boordevol verrassingen!

Bij terugkomst staat een uitgebreid ontbijt gereed met kakelverse eitjes, geurende warme broodjes, biologische producten en verse koffie of thee. Het is een ware belevenis, alleen moet je er wel ‘vroeg voor uit de veren’!

 

Wandeling voor de echte vroege vogels!

Programma

06.00 uur - verzamelen bij NatuurlijkBUITEN *

06.05 uur - start vroege vogelzangexcursie

08.00 uur - uitgebreid ontbijt met heerlijke streek- en biologische producten uit eigen moestuin


Bijzonderheden Meenemen: wandelschoenen of laarzen, verrekijker, vogelgids, vogelnotitieboekje. Honden kunnen niet mee ivm het wild in dit gebied. 

Disclaimer Deelnemen aan de  Vroege vogelwandeling gebeurt op eigen risico. NatuurlijkBUITEN kan niet aansprakelijk worden gesteld voor ongevallen of schade, van welke aard dan ook, die voortvloeit uit of samenhangt met deelname aan de activiteit.

Wanneer:
zondag 1 mei 2022

Tijdstip:
Van 06:00 tot 09:00 uur

Kosten:
€ 14,50 kids € 7,50

Overige informatie:
Kijk ook bij Early Bird & Breakfast arrangement

Aantal personen:
Maximaal 4 personen


Meld u nu aan!
Nestkast timmeren Nestkast timmeren

Onze tuinen - zelfs de kleinste stadstuintjes – worden steeds belangrijker als woongebied voor tuinvogels omdat veel groene ruimte verdwijnt. Maar zZelfs in een tuin die voorzien is van volgroeide bomen, dichte klimplanten en struiken kan er een tekort zijn aan geschikte nestplaatsen. Mezen, vliegenvangers of roodstaarten hebben namelijk holtes nodig (bijvoorbeeld in een dode boom) waarin ze nestelen. Door zelf een nestkast te maken en op te hangen kunt u misschien ook wel een van deze soorten in uw tuin krijgen.

Tijdens deze workshop gaan we voor één van onze holenbroeders een nestkast timmeren. Welke vogel komt er voor of wilt u lokken naar uw tuin? Bovendien krijgt u allerleimaal tips: waar, wanneer, hoeveel en hoe hoog je een nestkast ophangt,. En hoe maak je de nestkast schoon en onderhoud je de nestkast?

Bijzonderheden
Inclusief drinken met iets lekkers. Maximaal 10 personen

Wanneer:
Informeer naar de mogelijkheden

Kosten:
€ 15,- per persoon

Overige informatie:
Workshop wordt in overleg gegeven op de woensdagmiddag

Aantal personen:
Maximaal 15 personen


Meld u nu aan!